Horizon Plaza
19 lutego 2018 r.

Union Investment podpisał nowe umowy najmu na niemal 10 tys. m2 w swoich biurowcach w Warszawie

Union Investment podpisał umowy na wynajem 9 900 m2 w swoich trzech biurowcach w Warszawie. Niemal 7 700 m2 przypadło na budynek Horizon Plaza,  zlokalizowany przy ul.  Domaniewskiej 39  na Mokotowie, w pobliżu lotniska Chopina.

Trzy piętra w  Horizon Plaza zajmie reprezentowany przez Cushman & Wakefield  Huawei, wiodący na świecie, chiński dostawca rozwiązań informatycznych i komunikacyjnych ICT. Tym samym, Huawei zostanie największym najemcą w budynku. Kolejne 1 350 m2 zajmie międzynarodowa firma technologiczno-konsultingowa EGIS, zatrudniająca 13 800 pracowników na całym świecie.  EGIS będzie reprezentował kolejną branżę w Horizon Plaza, gdzie swoje biura mają już firmy z sektorów takich jak IT, telekomunikacja, usługi finansowe, farmaceutyczne i doradztwo biznesowe.

– W ostatnich latach Warszawa stała się jednym z najważniejszych centrów biznesowych w  Europie, a jej dynamiczny rynek biurowy potwierdza ten trend – mówi Christian Jansen, odpowiedzialny za relacje z  najemcami na rynku polskim w Union Investment Real Estate. Nowe umowy zawarte na Mokotowie pokazują, że lokalizacje poza ścisłym centrum również mają swoje zalety i mogą przyciągnąć uznane globalne firmy, choćby z uwagi na bliskość międzynarodowego lotniska – dodaje Jansen.

UI podpisał ponadto umowy na najem blisko 1 700 m2 w Zebra Tower, swojej kolejnej prestiżowej inwestycji w Warszawie. Siedemnastopiętrowy budynek przy Mokotowskiej 1 położony jest Śródmieściu Południowym, tuż obok stacji metra Politechnika. Budynek, dzięki swojej charakterystycznej fasadzie przypominającej pasy zebry stał się punktem rozpoznawczym okolicy. Nowe umowy najmu w tym budynku podpisały firmy z branży IT: Cloudity, Astek Polska, YND oraz Enefit, spółka zależna estońskiej grupy energetycznej Eesti Energia. Z uwagi na prestiżową lokalizację, większość  powierzchni w  Zebra Tower (18 300 m2) jest aktualnie wynajmowana znanym firmom doradczym, które użytkują budynek wspólnie z mniejszymi najemcami z różnych sektorów.

Ponadto Union Investment wynajął kolejne przestrzenie w liczącym około 6 000 m2 Pasażu Lipińskiego. Budynek, który znajduje się w portfelu Union Investment od 2010 roku, położony jest przy Alejach Jerozolimskich 61-63, w bezpośrednim sąsiedztwie warszawskiego Dworca Centralnego. Nową umowę podpisano tu z firmą informatyczną Cosmose (220 m2), a firma inżynierska Rafako przedłużyła najem na 290 m2 powierzchni biurowej.

Horizon Plaza
    Zebra Tower