Warszawa, 8 stycznia 2020 r.

Union Investment przejmuje dwa hotele powstające w Krakowie i Katowicach

Union Investment podpisał umowę przejęcia powstającego w Krakowie hotelu ibis Styles oraz Mercure w Katowicach. Łączna wartość obu transakcji wyniosła ok. 86 mln euro. Hotele znajdą się w portfolio nowego funduszu specjalnego UII EuropeanM skoncentrowanego na europejskich nieruchomościach komercyjnych.

Obie nieruchomości oferować będą 527 pokoi. Deweloperem, sprzedającym i przyszłym operatorem obiektów, których budowa ma zostać ukończona na jesieni 2021 roku, jest firma UBM. W obu przypadkach umowa najmu będzie obowiązywać przez 25 lat.

Nowy fundusz Union Investment

Przejęte projekty deweloperskie stanowią pierwsze elementy portfela nowego funduszu UII EuropeanM. Inwestuje on głównie w cztery rodzaje nieruchomości komercyjnych: biurowe, hotelowe, logistyczne i handlowe. Główny nacisk położony jest na zakup europejskich nieruchomości klasy średniej, których ceny znajdują się w przedziale  kilkudziesięciu milionów euro, a same obiekty charakteryzują się funkcjonalną i ponadczasową architekturą oraz zrównoważonymi przepływami pieniężnymi. W centrum zainteresowania Funduszu są obiekty położone w europejskich miastach oraz dynamicznie rozwijających się regionach. Fundusz realizuje strategię typu core i core plus. Jego docelowa wielkość wynosi ok. 1 mld euro.

"UII EuropeanM stanowi naturalne i strategiczne uzupełnienie naszej oferty produktowej dla klientów instytucjonalnych. Profil funduszu ma na celu wykorzystanie okazji inwestycyjnych na europejskich rynkach nieruchomości, również takich, których nie obejmuje tradycyjny profil inwestycyjny core."
Wolfgang Kessler

Wolfgang Kessler, członek zarządu Union Investment Institutional Property GmbH

Fundusz specjalny UII GermanM z portfela Union Investment od kilku lat oferuje inwestorom podobne rozwiązanie, skupujące się na niemieckim rynku nieruchomości.

Hotele dla turysty i biznesmena

Hotel ibis Styles w Krakowie będzie oferował gościom 259 pokoi oraz 166 miejsc na parkingu podziemnym. Zlokalizowany będzie przy ul. Mogilskiej, blisko dworca głównego i zaledwie 2 km od historycznego centrum miasta. Hotel będzie miał dogodne, bezpośrednie połączenie ze stadionem Tauron Arena, największym w Polsce obiektem widowiskowo-sportowym, który mieści 15 000 osób.

ibis Styles Krakow

Hotel Mercure w Katowicach będzie oferował 268 pokoi i 70 miejsc parkingowych. Obiekt położony jest w bezpośrednim sąsiedztwie dworca głównego i centrum Katowic. Łączna powierzchnia najmu wynosi ok. 14 500 mkw, z czego 2 700 mkw stanowi powierzchnia biurowa. Goście hotelu zlokalizowanego na ul. Młyńskiej w ciągu kilku minut dotrą do centrum handlowego Galeria Katowice, w którym mieści się 250 sklepów i punktów usługowych. Nieopodal znajduje się również Międzynarodowe Centrum Kongresowe przeznaczone na wydarzenia z udziałem nawet 10 000 osób.

Mercure hotel Katowice